15 juli 2012

Parfym tips!

Efter att jag läste på lite om parfymer och hur de egentligen "funkar" insåg jag att jag alltid gjort fel samt att jag nu lägger märke till hur vänner, familj och andra personer också gör fel. Tänkte därför ge er lite tips angående parfymer.

Parfymer består av 3 noter, toppnot, mellannot & basnot.

Toppnot: Det är alltså den första doften man känner när man sprayar på parfymen. Den vara ungefär i 15 min för att sedan övergå till mellannoten.

Mellannot: Mellannoten som träder fram när toppnoten lagt sig  och avgör hur parfymen kommer att lukta på dig. Mellannoten beblandas med din egen kroppsdoft vilket självklart gör att parfymen kommer lukta olika på olika människor, beroende vem som har den på sig. När du testar en parfym är det alltså bra att vänta ett slag så att mellannoten får komma fram så du vet hur parfymen kommer till att lukta på just dig.

Basnot: "Basnoten innehåller ofta mysk, civet och ambra vilket fixerar doften och gör att den håller och doftar länge".
Skillnaden mellan Edp & Edt:


Edp står för Eau de Parfum. Edp ska man spraya på dina pulspunkter (handled, hals osv) för den utsöndras extra vid värme.


Edt står för Eau de Toilette. Edt har en lägre koncentration än edp. Edt är bra att spraya på tex kläder och hår då doften kan förändras om du svettas eller utsätts för solljus.


Så läs på dina parfymflskor om det är Edp eller Edt. 
Små parfym tips:


  • Gnugga inte
    -Man ska inte gnugga in doften som man ofta gör, man sprayar på handleden och sedan gnuggar man. Det är helt fel, när du gnuggar så förstörs doft
    molekylerna i parfymen vilket gör att parfymen luktar annorlunda.
     
  • Spraya i håret
    -Om du sprayar parfym i håret bevaras doften länge, håret har nämligen en fet hinna som bevarar doften. Detsamma gäller huden, parfymen varar längre om du har fet hy än om du har torr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir lika glad för alla era kommentarer! :D
Så kommentera mera! :D